čtvrtek 14. ledna 2016

PANÍ ÉČKO: MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY

Po dlouhé době se vracím k dalšímu článku týkajícího se potravin a jejich složení. Tentokrát se budu věnovat mléku a mléčným výrobkům, a jak si vybrat ty bez zbytečné chemie. 

U mléka je to jednoduché, žádná chemie se do nich nepřidává, liší se pouze druhem pasterace (krátkodobým zvýšením teploty, které zničí bakterie). Trvanlivá mléka jsou ošetřena vysokou pasterací (UHT), která zlikviduje naprosto všechny bakterie, čerstvá mléka pak nižší teplotou což zachová mléčné kysání. Já osobně volím trvanlivé mléko do vaření a k pečení, čerstvá mléka k přímé konzumaci a pokud máte v okolí mlékomat nebo farmáře, kupujte mléko tam, je to nejčerstvější, a také má zachováno nejlepší výživové hodnoty. Sanozřejmě mléko z biofarmy je nejkvalitnější, protože se vám nedostanou prostřednictvím mléka do organismu žádné chemické látky, které se běžně používají na postřiky atp., kravičky navíc mají výběh a převážně jen spásají trávu, a to se také na chuti a kvalitě mléka projeví.


Co se týče smetan na vaření, smetana ke šlehání a zakysaných smetan doporučuji se řídit jedním pravidlem - v těchto výrobcích nemá co dělat nic jiného než mléko a mléčný tuk. U šlehaček často naleznete karagenan, který je dle mého názoru naprosto zbytečný, navíc pokud byste si chtěli udělat ze šlehačky máslo, máte smůlu. Zakysané smetany zas obsahují modifikovaný škrob. Když jeden výrobce dokáže udělat zakysanou smetanu bez škrobu a za stejnou cenu, proč to nedokáže i druhý? I diskontní značka K Classic z Kauflandu nabízí smetany bez přidaných látek a jsou téměř nejlevnější na trhu.


U másla legislativa neumožňuje přidávat žádné látky kromě mléka a mléčného tuku, pozor jen na náhražky, které se jako máslo tváří - často mají stejný obal, pouze název je trochu jiný. Pokud si můžu vybrat preferuju máslo z Formagerie Grand Moravia nebo domácí a co rozhodně nemůžu je šlehaná ropa (Rama atp.).


Jogurty (a tvarohy) jsou kapitola sama o sobě, tady totiž najdete nejvíce éček a umělých látek. Téměř každý druhý jogurt obsahuje modifikovaný škrob a přitom jsou výrobci, kteří ho opět nepoužívají, a jogurty jsou stejně husté a cena je velmi blízká těm s modifikovaným škrobem. Navíc raději si vězmu jogurt o 2 koruny dražší, který ale bude mít lepší výživovou hodnotu než ten se škrobem. Takže do košíku si určitě nedám Danone jogurty, různé levné jogurty typu Florián apod., dokonce ani neberu český Pribináček, který je primárně určen pro děti. Nadšená jsem ale ze selských jogurtů, jogurtů holandského typu, valašských jogurtů a v neposlední řadě z domácího jogurtu a domácího pribináčku nebo domácího termixu, které jsou nejen rychlé na výrobu, ale vyjdou vás i levně (na recepty se můžete těšit zase jindy).



Tvrdé sýry by opět neměly obsahovat nic jiného než mléko, sýrařské kultury a soli. Tady pozor na barevné sýry a sýry s příchutěmi, které mohou být barveny i ochucovány éčkami. Sáhnu raději po více procentním sýru s větším obsahem tuku, protože vím, že mi stačí plátek a že si pochutnám, a na co se dívám je také obsah soli (méně je v tomto případě více). Co se týče měkkých sýrů tak u nás jednoznačně prohrály ty tavené, které jsou taveny za pomocí tavících solí, a které dle mého názoru člověk (a zvláště děti) do těla dostávat nemusí. Místo toho dostává přednost Lučina a jiné čerstvé sýry.


Kapitolou samo o sobě jsou light výrobky, které sice na jedné straně mají snížený obsah tuku, který se ale musí něčím nahradit a tak buď výrobce sáhne po éčcích nebo přidá cukr.

Takže suma sumárům - neberu nic, kde jsou umělá barviva, konzervanty nebo modifikovaný škrob, protože tyhle výrobky se vždycky dají vyrobit bez toho, obarvit přírodními barvivy a zahustit díky použití tučnějšího mléka.
Pro zajímavost doporučuji pětidílnou sérii o mléce a mléčných výrobcích Jídla s.r.o. na Stream.cz Mléko a mléčné výrobky I. O mléčných výrobcích je také pár dílů pořadu Peklo na talíři i pořadu A DOST.

K.


Žádné komentáře:

Okomentovat